SEMİZOTUNUN FAYDALARI:)
Arkadaşlar iyi akşamlar! Sizlerle sürekli yaptığım semizotu yemeğini ve yoğurtlu salatasının tarifini paylaşmak istedim.Eminim çoğunuz zaten biliyorsunuzdur ama belki bilmeyen de vardır, bloğumda bulunsun istedim, ayrıca da faydaları saymakla bitmeyen sağlıklı bir sebze olduğu için de tüketmenizi tavsiye ederim.Tarife gelince;
Semizotumuzu yıkayalım ve ayıklayalım.Kuru soğanımızı yemeklik doğrayıp üzerine zeytinyağı döküp kavurmaya başlıyalım.Ardından salçamızı ilave edip salça dağılıncaya kadar karıştıralım ve semizotumuzu ekleyip bir süre daha kavuralım.Avucumuzun içi alıcak kadar pirinci yıkayıp yemeğimizin içine atalım ve kavurmaya devam edelim.Az bir miktar sıcak su ilave edip pişirelim, tabi bu arada tuzumuzu ve pulbiberimizi de unutmayalım:)
Yoğurtlu salatamız için de, doğradığımız semizotlarını sarımsaklı yoğurtla karıştırıp afiyetle yiyelim.Arkadaşlar ben çoban salatasına, marul salatasına da ekliyorum ve çok lezzet katıyor bilginiz olsun, mutlaka sofralarınızdan eksik etmeyin diyorum, afiyet olsun...
Semizotunun, kanama hastalıklarında ve peklikte çok faydalı olduğunu kaydeden uzmanlar, kanı temizlediğini, bol idrar söktürdüğünü, kanı, üre ve benzeri pisliklerinden temizlediğini, sinir krizleri ve beyin yorgunluğunu geçirdiğini, böbrekteki kum ve taşı döktüğünü bildiriyor.
Semizotunun, şeker hastalarının susuzluğunu azalttığını, şişmanlara kilo verdirdiğini belirten uzmanlar, semizotu, yeşil salata olarak yenirse faydasının fazla olduğunu ifade ediyor
Semizotu, en çok 30 cm. kadar boylanabilen bir ya da çokyıllık otsu bir bitkidir. Yuvarlağa yakın oval biçimli, yeşil renkli etli ve sulu yaprakları vardır. Bu yapraklar ile yine etli ve sulu olan yaprak sapları yenilir.
Bitkinin küçük çiçekleri genellikle sarı, bazen eflatun, pembe ya da kırmızı renkli olur. Erselik özellikler taşıyan çiçeklerinin döllenmesiyle olgunlaşan küçük kapsül durumundaki meyvelerinin içinde çok sayıda siyah renkli minik tohum bulunur. Kültür çeşitlerinin yaprakları daha irice ve yabanilerininki küçük olan semizotunun kıymalı ve pirinçli yemeği yapılır. Ayrıca semizotu yapraklan, çiğ olarak öylece ya da salatalara katılarak yenilir.
BESİN DEĞERLERİ
100 gr. taze semizotunun besin değerleri şunlardır: 32 kalori; 2 gr. protein; 3,8 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,4 gr. yağ; 1,4 gr. lif: 4 mgr. fosfor; 40 mgr. kalsiyum; 0,2 mgr. demir; 80 mgr. sodyum; 45 mgr. potasyum; 180 IU A vitamini; 0,04 mgr. B1 vitamini; 0,03 mgr. B2 vitamini; 0,03 mgr. B6 vitamini ve 8 mgr. C vitamini.
SAĞLIĞIMIZA YARARLARI
Yukarıda sayılan besin değerlerinin yanı sıra;
* Semizotu, içerdiği yüksek oranlı lifiyle peklik (kabızlık) çekenlere iyi gelir.
* Yaşlı, hasta ve diyet yapan kişiler için çok uygun bir sebzedir.
* Semizotunun içerdiği omega 3 doymamış yağlar, balıklarınki ile kıyaslanabilecek düzeydedir: Geleneksel olarak gut hastalığına, baş ağrısı ve bedendeki diğer ağrılara iyi geldiğine inanılmaktadır. Günümüzde yapılan bilimsel araştırmalar, semizotunun sağlığa yararlı bu etkisinin varlığını doğrulamaktadır.
* Semizotunun, kanama hastalıklarında ve peklikte çok faydalı olduğunu kaydeden uzmanlar, kanı temizlediğini, bol idrar söktürdüğünü, kanı, üre ve benzeri pisliklerinden temizlediğini, sinir krizleri ve beyin yorgunluğunu geçirdiğini, böbrekteki kum ve taşı döktüğünü bildiriyor.
* Semizotunun, şeker hastalarının susuzluğunu azalttığını, şişmanlara kilo verdirdiğini belirten uzmanlar, semizotu, yeşil salata olarak yenirse faydasının fazla olduğunu ifade ediyor.
Sayılan bütün bu etkileri için semizotu, diyete katılıp bolca yenilmelidir.
amanın semizotunun her halini severim :))
YanıtlayınSilona herşey yakışıyor :))
ellerine sağlık canım...
Teşekkür ederim Şirinem, bende çok severim:)
SilHayatimda hic tatmadim yemedim desem?..ama goruntu oyle istah acici ki ilk firsatta beni dene diyor resmen :)
YanıtlayınSilDeneyecegim..ellerine saglik canisi..masallah..
Canım bence ilk fırsatta dene derim ben, hem çok sağlıklı, hem de çok lezzetli, tavsiye ederim, sevgiler...
SilMerhaba :)
YanıtlayınSilSize de merhabalar, hoşgeldiniz bloğuma:))
Silsüper kuzum tam benmlik
YanıtlayınSilellerine sağlık:))
Teşekkür ederim canım:))
SilYine çok başarılı sibelcim seni takipteyim devamını bekliyorum :))))))
YanıtlayınSilÇok teşekkür ederim:))
SilHem yemeğini hem salatalarını çok severim.Ellerine sağlık. Sevgiler.
YanıtlayınSilÇok teşekkür ederim, semizotuna da sevilmezmi hiç:))
SilRahmetli anneannem,semizotunu
YanıtlayınSilkıymalı pişirirdi.O da piriç ekler,salça yerine domates kullanırdı. Ekşimsi bir lezzette olurdu. Muhteşem bir el lezzeti vardı rahmetlinin.Onu andım okuyunca. Rahmet istedi zaar:(
Allah Rahmet Eylesin canım, mekanı cennet olsun! Ah annanneler, benimki de pamuk gibiydi Rahmetli, o da güzel yapardı herşeyi!Bak sayende bende anmış oldum canım ama hüzünlendim biraz:(
SilBen yemeklere pek kıyma koymuyorum çünkü ev halkı öyle sevmiyor, açıkçası bende tercih etmiyorum sebzeyi zeytinyağlı seviyorum bazıları hariç tabi:)
ŞİFALI OLSUN ÇOK SEVERİM AMA ÖZEL YETİŞTİRİLMİŞİNİ ASLA ALMAM DOĞAL KÖKLERİNİ BEN TEMİZLERİM ELLERİNİZE SAĞLIK... TAKİPTEYİM SEVGİYLE KALIN
YanıtlayınSilBugün senin arşivlenirini karıştırıyorum ve karıştırdıkça da güzel güzel yazılar buluyorum.
YanıtlayınSilSemizotu olsada yesek şimdi ne güzel olurdu.
Yaz günlerinde vazgeçemediğim tek şey özellikle salatasını yapmak ve yemek :))
Ellerine sağlık canım